Κεντρική arrow Ειδήσεις arrow Παγκόσμια Ημέρα του Νερού (22 Μαρτίου)
Επιλογη Γλωσσας
Επιλογες
Κεντρική
Ειδήσεις
Ξενάγηση
Διαδρομές
Πολιτισμός
Σύνδεσμοι
Αναζήτηση
Επικοινωνία

 

 
Παγκόσμια Ημέρα του Νερού (22 Μαρτίου) Εκτύπωση E-mail

Το Σάγκα αντιστέκεται. Η υπόθεση ΝΕΡΟ μας αφορά όλους... Διαβάστε εδώ το Δελτίου Τύπου του τοπικού συμβολίου Σάγκα, με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας του Νερού.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δυστυχώς είναι αλήθεια. Ο πόλεμος έχει ήδη αρχίσει. Το πρώτο και πλέον απαραίτητο συστατικό της ζωής και της φύσης, το νερό, αποκτά χρηματιστηριακή αξία, ισότιμη του χρυσού. Οι χρυσοθήρες που κυνηγούσαν την τύχη τους στο Ελντοράντο, φαντάζουν σήμερα ως παιδιά του σχολαρχείου, συγκριτικά με τους νεροθήρες που εκμεταλλεύονται τους υδροφόρους ορίζοντες και προσπορίζονται πακτωλό χρημάτων, εξισώνοντας ένα μπουκάλι γάλα ή λάδι με ένα αντίστοιχο νερού.
Και γιατί αυτό; Την απάντηση γνωρίζουν οι πάντες. Το εμφιαλωμένο νερό αποτελεί την πιο κερδοφόρα επιχείρηση. Το παίρνεις έτοιμο από τη πηγή, το φιλτράρεις και το διοχετεύεις στην αγορά. Ποτήρι και ευρώ. Δηλαδή το αγαθό της ζωής καθίσταται μετοχή στα χέρια των επιτηδείων.
Αρκεί αυτό για την έναρξη ενός πολέμου; Βεβαίως και αρκεί, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η αλόγιστη χρήση του, η έλλειψη σχεδίου εξοικονόμησής του, η καταστροφή του περιβάλλοντος και η εύκολη αναζήτησή του δίχως μελέτες και προγραμματισμούς, οδήγησαν την ανθρωπότητα σήμερα, να λέει το νερό… νεράκι.
Στην Ελλάδα οι αρμόδιοι επιστήμονες και φορείς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καταγγέλοντας  την προκλητική αδιαφορία της πολιτείας για το περιβάλλον και τα νερά και ζητούν από το Ελληνικό κράτος να αξιοποιήσει τη συσσωρευμένη επιστημονική γνώση στην επίλυση του ζητήματος μελέτης, διαχείρισης και προστασίας των υδάτων σε όλες τις λεκάνες απορροής της χώρας.
Μάλιστα, με αφορμή την πρόσφατη καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε βάρος της Ελλάδας, μιλούν για επτά χαμένα χρόνια για τα υδάτινα οικοσυστήματα της χώρας, για απραξία, ανεφάρμοστη σε πολλά και ουσιαστικά σημεία πολιτική προστασίας των υδάτινων πόρων, για ευκαιριακή, αυθαίρετη και αποσπασματική αντιμετώπιση της υπόθεσης.
Το βάρος της νέας πολιτικής που «εισήχθη» καθυστερημένα, μετά τις παραπομπές και την πρόσφατη καταδίκη της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, κλήθηκαν να σηκώσουν οι Περιφέρειες, οι οποίες στην πράξη αποδεικνύονται αναποτελεσματικές.
Η νέα Ευρωπαϊκή πολιτική για την προστασία των υδάτων (Κοινοτική οδηγία 2000/60/Ε.Ε) στοχεύει σε μια συνολική προσέγγιση της διαχείρισης των υδάτων και των προβλημάτων που τυχόν προκαλεί, βάζοντας πιο ενεργά στο παιχνίδι τις τοπικές κοινωνίες.
Μέσα σε αυτό το ζοφερό περιβάλλον, τον περασμένο χρόνο, οι κάτοικοι του Σάγκα βρέθηκαν στο στόχαστρο του Δήμου Τρίπολης και όλων των Φορέων της πόλης αλλά και του Νομού, επειδή τόλμησαν να υπερασπιστούν το αυτονόητο, δηλαδή, εφαρμογή των Νόμων και των Οδηγιών για τους υδάτινους πόρους κόντρα σε αυθαίρετες και παράνομες πράξεις και διαδικασίες.
Οι κάτοικοι του Σάγκα σ' αυτόν τον έντιμο και αξιοπρεπή αγώνα τους, αντιμετωπίστηκαν με συκοφαντίες, απειλές, βρισιές, λοιδορίες κλπ από όλους εκείνους που δεν σεβάστηκαν ούτε νόμους, ούτε προυποθέσεις και δεν επέδειξαν, όπως όφειλαν, την απαιτούμενη ευαισθησία στα θέματα περιβάλλοντος και υδάτινων πόρων.
Υπερισχύοντας με το «δίκαιο του ισχυρού» οι «δήθεν νόμιμοι» προχώρησαν στα μέσα Σεπτεμβρίου '07 σε άντληση νερού από την γεώτρηση Γ1 της περιοχής Σάγκα, θριαμβολογώντας ότι έλυσαν το πρόβλημα νερού για την Τρίπολη, από τον… «Δούναβη του Σάγκα»… Σε λιγότερο όμως από ένα μήνα άντλησης, η υδρολεκάνη Σάγκα ψυχορραγούσε. Το νερό λιγόστεψε δραματικά, το χωριό έμεινε για μέρες από νερό, ενώ η γεώτρηση Γ1 του Δήμου Τρίπολης ξέρναγε…λάσπη. Από τα μέσα Οκτωβρίου '07 και μετά κανείς δεν γνωρίζει τι γίνεται με την συγκεκριμένη γεώτρηση. Πόσο νερό αντλούσε σε καθημερινή βάση; Πόσο νερό έχει αντληθεί μέχρι σήμερα; Συνεχίζεται η άντληση σήμερα; Είναι αλήθεια αυτό που ακούγεται, ότι η συγκεκριμένη γεώτρηση έχει καταστεί πλέον ανενεργός και έχοντας δημιουργήσει ίσως ανεπανόρθωτες επιπτώσεις στην υδρολεκάνη της περιοχής;
Κανείς δεν μιλάει για όλα αυτά. Οι επιστολές και τα ερωτήματά μας παραμένουν αναπάντητα, ενώ ο φόβος και η αγωνία για το μέλλον των κατοίκων, όχι μόνο του χωριού μας αλλά της ευρύτερης περιφέρειας, μεγαλώνουν μέρα με τη μέρα δραματικά.
Το Αργόν Πεδίον, από σημαντική και συμβολική περιοχή της ελληνικής ιστορίας, κατέστη τον τελευταίο καιρό πεδίον μάχης, αντιπαράθεσης και ανομίας, από την πλευρά κάποιων παραγόντων που….σήμερα είναι, αλλά αύριο πιθανώς να μην βρίσκονται στο ίδιο πόστο να λογοδοτήσουν για την συνειδητή κακοποίηση του υδάτινου περιβάλλοντος και την αποξήρανση των εδαφών, όχι μόνο της δικής μας περιοχής αλλά και ευρύτερα, που ζει, υπάρχει και συντηρείται αποκλειστικά από την ύπαρξη και μόνο του νερού.
Γι αυτό, λοιπόν, και  όλοι οι κάτοικοι του Σάγκα, σύσσωμοι και με όλες τις δυνάμεις μας, ως ελάχιστο φόρο τιμής απέναντι στην ιστορία μας, την αξιοπρέπειά μας και την επιβίωσή μας, δίνουμε των υπέρ πάντων αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος και την διατήρηση και επαύξηση των υδάτινων πόρων της περιοχής μας. Οι κλιματικές αλλαγές και οι επιστημονικές μελέτες που προειδοποιούν για πιθανή επερχόμενη ερημοποίηση ολόκληρων περιοχών δεν μας επιτρέπουν τον εφησυχασμό.
Ας αποτελέσει η 22α Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα του Νερού, την αφετηρία για ωριμότερη σκέψη, ιδιαίτερα από όλους εκείνους που, καλώς ή κακώς, έχουν τις τύχες μας στα χέρια τους, εκείνους που στο βωμό των πρόσκαιρων προσωπικών τους φιλοδοξιών δε διστάζουν να θέσουν σε κίνδυνο το μέλλον μας, εκείνων που  βλέπουν το δένδρο και χάνουν το δάσος. Μαζί με αυτούς όμως και ο καθένας μας πρέπει πλέον να συνειδητοποιήσει ότι είναι μέρος τόσο του προβλήματος όσο και της λύσης του και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μένει αμέτοχος σε όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω του. Όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά έχουμε ιερό καθήκον και υποχρέωση να διαφυλάξουμε, ως κόρη οφθαλμού, τη βιωσιμότητα των υδατικών πόρων γιατί πρέπει να κατανοήσουμε επιτέλους ότι το περιβάλλον δεν το κληρονομήσαμε από τους πατεράδες ή τους παππούδες μας αλλά το έχουμε δανειστεί από τα παιδιά και τα εγγόνια μας.

ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Δ.Δ. ΣΑΓΚΑ

Ο Πρόεδρος
Κ. Μπενεχούτσος

Τα μέλη
Δ. Καραμπέτσος
Δ. Κοσμάς

 
< Προηγ.   Επόμ. >
 
Copyright © 2006 - SAGA VILLAGE