Κεντρική arrow Ειδήσεις arrow 5η Ιουνίου - Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
Επιλογη Γλωσσας
Επιλογες
Κεντρική
Ειδήσεις
Ξενάγηση
Διαδρομές
Πολιτισμός
Σύνδεσμοι
Αναζήτηση
Επικοινωνία

 

 
5η Ιουνίου - Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος Εκτύπωση E-mail

« Η Δημοκρατία δεν έχει απολύτως κανένα νόημα σε μια έρημο» είχε δηλώσει πριν από λίγους μήνες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας  μιλώντας στο Παγκόσμιο Επιστημονικό Φόρουμ (World Science Forum)  που πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη.

Η δήλωσή του γίνεται σήμερα – που ημερολογιακά μπαίνει το καλοκαίρι μαζί με όλα τα…κακά που φέρνει μαζί του – πιο επίκαιρη από ποτέ.

Οι πόλεις που ήδη ασφυκτιούν από το τσιμέντο «αναστενάζουν» τους θερινούς μήνες καθώς η θερμοκρασία αυξάνεται και οι φωτοχημικοί ρύποι «χτυπούν κόκκινο» στα μηχανάκια των μετρήσεων.

Την ίδια ώρα οι «επιστημονικοί προάγγελλοι» κακών ειδήσεων κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου για τις μεγάλες ανατροπές που έρχονται.

Επισημαίνουν ότι οι κλιματικές αλλαγές που συντελούνται στην Ελλάδα απειλούν την καλλιέργεια παραδοσιακών προϊόντων με συνέπεια τον οικονομικό μαρασμό της γεωργίας. 

Επισημαίνουν τον κίνδυνο για τα δάση – όσα έχουν απομείνει- και τονίζουν ότι οι κλιματικές αλλαγές ενοχοποιούνται για τις ακραίες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και της υγρασίας, που σε μια μεσογειακή χώρα όπως η Ελλάδα αυξάνουν τον αριθμό και την ένταση των πυρκαϊών στην ύπαιθρο.

Όσο για το «φάντασμα» της λειψυδρίας, αναβιώνει κάθε χρόνο περισσότερο εξαιτίας της συνεχούς αύξησης της ζήτησης και της ανύπαρκτης διαχείρισης των υδάτινων πόρων λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.     

Και το ερώτημα είναι: Υπάρχει λύση για όλα αυτά;

Ο καθένας μας, όλοι μας να πιστέψουμε πως το κλίμα αλλάζει και εξαιτίας της δικής μας καθημερινής δραστηριότητας. Είναι θέμα ατομικής ευθύνης. Να δραστηριοποιηθούμε, να κάνουμε ότι μπορούμε γι΄αυτό, και κυρίως να απευθυνθούμε σε όσους δεν το καταλαβαίνουν. Προπάντων, να μιλήσουμε στους νέους, στους πολίτες του κόσμου του αύριο που θα ζήσουν με τραγικό τρόπο τις κλιματικές αλλαγές και τις επιπτώσεις τους.

Καιρός είναι να κάνουμε την ανάγκη φιλότιμο, για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε σε έναν πλανήτη που δεν μας ανήκει….             


 
< Προηγ.   Επόμ. >
 
Copyright © 2006 - SAGA VILLAGE