Κεντρική
Επιλογη Γλωσσας
Επιλογες
Κεντρική
Ειδήσεις
Ξενάγηση
Διαδρομές
Πολιτισμός
Σύνδεσμοι
Αναζήτηση
Επικοινωνία

 

 
Λίγα λόγια για το χωριό μας... PDF Εκτύπωση E-mail

Το Σάγκα, είναι ένα ορεινό χωριό της Μαντινείας (υψόμετρο 750 μ.), χτισμένο αμφιθεατρικά στην πλαγιά του Λυρκείου όρους, (στους πρόποδες του Γούπατου), 22 χιλιόμετρα Β.Α. της Τρίπολης και κοντά στα σύνορα με την Αργολίδα. Υπάγεται στο Δήμο Τριπόλεως με έδρα την Τρίπολη, από την οποία απέχει 20 χλμ.

Είναι ένα ιδιαίτερα φροντισμένο χωριό και παρέχει δείγματα παραδοσιακής, λιτής αρχιτεκτονικής, με παλιά πετρόχτιστα σπίτια, (έργα παραδοσιακών μαστόρων με μεράκι), πολύ καλά συντηρημένα ή αναπαλαιωμένα. Ανάμεσα στα κατοικημένα σπίτια χάσκουν βέβαια και μερικά χαλάσματα ερειπωμένων σπιτιών, και αυτά όμως με φανερά τα σημάδια μιάς θαυμάσιας πέτρινης κατασκευής, μιάς παλιάς ζεστασιάς…

Το Σάγκα έχει μια μαγευτική, πανοραμική θέα στο Μαντινειακό λεκανοπέδιο τόσο προς την πλευρά του Αρτεμίσιου Όρους όσο και νότια όπου απλώνεται ο κάμπος του το περίφημο «Αργόν Πεδίον» των αρχαίων Μαντινέων σύμφωνα με τον περιηγητή Παυσανία.

Ο κάμπος αυτός, το «Αργόν Πεδίον» όπως και παλαιότερα έτσι και στις μέρες μας πολλές φορές μένει ακαλλιέργητος για κάποιους μήνες αφού κατακλύζεται από τα νερά που στραγγίζουν, μέσω πηγών και χειμάρρων, από τα γύρω βουνά Αρτεμίσιο – Λύρκειο- Αρμενιά. Ένα μεγάλο μέρος δε του νερού που συγκεντρώνεται στον πλημμυρισμένο κάμπο εκβάλλεται στον Ανάβαλο Αργολίδας μέσω της Καταβόθρας της Νεστάνης. 

Όπως και στην υπόλοιπη Αρκαδία, κυρίως στις δεκαετίες του ΄50 και του ’60 ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού μετανάστευσε στο εξωτερικό (Αμερική, Καναδά, Αυστραλία) και εσωτερικό με αποτέλεσμα να εγκαταλειφθούν πολλά σπίτια και καλλιέργειες.

Διαβάστε περισσότερα...
 
Να τι σημαίνει ΣΑΓΚΑ...! PDF Εκτύπωση E-mail

Σ: Συσπείρωση
Α: Αγροτών
Γ: Γεωργών
Κ: Κτηνοτρόφων
Α: Αγωνιστών

 
Who's Online
Αναζητηση
Ψηφοφορια
Τι θα προσθέτατε στο Σάγκα;
 
 
Copyright © 2006 - SAGA VILLAGE