Κεντρική arrow Διαδρομές arrow Εκκλησίες - Εξωκκλήσια
Επιλογη Γλωσσας
Επιλογες
Κεντρική
Ειδήσεις
Ξενάγηση
Διαδρομές
Πολιτισμός
Σύνδεσμοι
Αναζήτηση
Επικοινωνία

 

 
Εκκλησίες - Εξωκκλήσια Εκτύπωση E-mail

Άγιος Αντώνιος


Είναι ο πολιούχος του Δημοτικού διαμερίσματος Σάγκα. Κατασκευάστηκε το 1961-62 από Λαγκαδινούς μαστόρους. Βρίσκεται στην είσοδο του Χωριού δίπλα στο κτίριο του Δημοτικού Σχολείου.

Άγιος Θεόδωρος


Βρίσκεται ανατολικά του Χωριού στο χώρο του Νεκροταφείου. Αποτελεί την πρώτη εκκλησία και ένα από τα παλαιότερα κτίσματα του Χωριού στη σημερινή του θέση. Κατασκευάστηκε γύρω στο 1600μ.Χ. ενώ το 1893 λόγω πυρκαγιάς, κάηκε σχεδόν ολόκληρη και ανακαινίστηκε το 1895. Είναι πετρόχτιστη κατασκευή, με πέτρες που έχουν σμιλευτεί από χέρια μερακλήδων μαστόρων. Στο χώρο της εκκλησίας και του νεκροταφείου δεσπόζει  ένα σπάνιας ομορφιάς πετρόχτιστο Καμπαναριό,Τηνιακού Ρυθμού, που κατασκευάστηκε το 1892. (έργο αρχιμάστορα από την Τήνο και ενός Σαγκιώτη μάστορα, του Γιάννη Παπανικολάου)

ΕΞΩΚΚΛΗΣΙΑ

Άγιος Αθανάσιος (Μαηθανάσης)


Βρίσκεται περίπου 2 χιλιόμετρα δυτικά του Χωριού στην περιοχή Νάσια. Ισως το παλαιότερο (μαζί με τον ΑηΓιάννη) κτίσμα στην ευρύτερη περιοχή του Χωριού. (1500 – 1600). Επί Τουρκοκρατίας ήταν Μοναστήρι της περιοχής Νάσια και είναι χτισμένο πάνω στα ερείπια,στα θεμέλια Αρχαίου Βωμού – Θυσιαστήριου.

Άγιος Ιωάννης (ΑηΓιάννης)


Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 2 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του Χωριού, στην περιοχή Οβορούς, στη ρίζα του Βράχου κοντά στο πέτρινο πηγάδι με τα καθάρια νερά του και τις θεώρατες λεύκες, ιτιές και καρυδιές, όπου πολύ παλιά υπήρχε μικρός οικισμός. Υπολογίζεται ότι έχει κτισθεί πριν το 1600μ.Χ. Γιορτάζει στις 29 Αυγούστου και αποτελεί την κεντρική Λαϊκή Γιορτή του Χωριού. Το πανηγύρι διαρκεί δύο ημέρες και είναι ξακουστό στα περισσότερα χωριά της Αρκαδίας, Αργολίδας και Κορινθίας.

Άγιος Νικόλαος (ΑγιοΝικόλας)


Βρίσκεται λίγο έξω απ’ το Χωριό, στο δρόμο προς Πικέρνι, σε απόσταση περίπου 600 μέτρων. Στην περιοχή που είναι κτισμένο ήταν παλιά Τούρκικο νεκροταφείο και αποτελούσε μετόχι του Αγίου Νικολάου Νάσια.

Άγιος Δημήτριος (ΑγιοΔημήτρης)


Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το εξωκκλήσι του Αγίου Νικολάου στην περιοχή Καραμπουρνού. Σήμερα σώζεται μόνο το ερειπωμένο εικονοστάσι του.

Άγιος Ηλίας (Αγιοληάς)


Υπάρχουν δύο εξωκκλήσια  με το όνομα Αγιοληάς.


Ο παλιός Αγιοληάς βρίσκεται στην κορυφογραμμή του Αρτεμίσιου όρους, σχεδόν στο ύψος πάνω από την διάνοιξη της Σήραγγας Αρτεμισίου. Σώζονται μόνο τα ερείπιά του.

Ο νέος Αγιοληάς βρίσκεται στη θέση Πόρτες, στον αυχένα του Αρτεμίσιου όρους, λίγα μέτρα βορειώτερα από την Δίοδο της Πορτίτσας. Γιορτάζει στις 22 Ιουλίου όπου όλοι σχεδόν οι Σαγκιώτες ανεβαίνουν με τα πόδια, ακολουθώντας τη διαδρομή της «Κλίμακας του Παυσανία» και γιορτάζουν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο την μνήμη του Αγίου.

Αγία Μαρίνα


Ερειπωμένο παλιό εξωκκλήσι στην περιοχή Λετζένι περίπου 2 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά στο δρόμο Σάγκα – Νεστάνης. Ήταν η εκκλησία παλιού συνοικισμού της περιοχής στην οποία σύμφωνα με τις παραδόσεις έχουν καταγραφεί Αρχαία ευρήματα (λίθινα σφονδύλια και μικροκτερίσματα).

Άγιος Παύλος

Ήταν ένα μικρό εξωκκλήσι, περίπου 3 χιλιόμετρα δυτικά του Χωριού, στο δρόμο προς Πικέρνι, στην περιοχή Νάσια και στην ανηφόρα που οδηγεί προς την Αρμενιά.

 
< Προηγ.   Επόμ. >
Αναζητηση
 
Copyright © 2006 - SAGA VILLAGE