Κεντρική arrow Ξενάγηση
Επιλογη Γλωσσας
Επιλογες
Κεντρική
Ειδήσεις
Ξενάγηση
Διαδρομές
Πολιτισμός
Σύνδεσμοι
Αναζήτηση
Επικοινωνία

 

 
Λίγα λόγια για το χωριό μας... Εκτύπωση E-mail

Το Σάγκα, είναι ένα ορεινό χωριό της Μαντινείας (υψόμετρο 750 μ.), χτισμένο αμφιθεατρικά στην πλαγιά του Λυρκείου όρους, (στους πρόποδες του Γούπατου), 22 χιλιόμετρα Β.Α. της Τρίπολης και κοντά στα σύνορα με την Αργολίδα. Υπάγεται στο Δήμο Τριπόλεως με έδρα την Τρίπολη, από την οποία απέχει 20 χλμ.

Είναι ένα ιδιαίτερα φροντισμένο χωριό και παρέχει δείγματα παραδοσιακής, λιτής αρχιτεκτονικής, με παλιά πετρόχτιστα σπίτια, (έργα παραδοσιακών μαστόρων με μεράκι), πολύ καλά συντηρημένα ή αναπαλαιωμένα. Ανάμεσα στα κατοικημένα σπίτια χάσκουν βέβαια και μερικά χαλάσματα ερειπωμένων σπιτιών, και αυτά όμως με φανερά τα σημάδια μιάς θαυμάσιας πέτρινης κατασκευής, μιάς παλιάς ζεστασιάς…

Το Σάγκα έχει μια μαγευτική, πανοραμική θέα στο Μαντινειακό λεκανοπέδιο τόσο προς την πλευρά του Αρτεμίσιου Όρους όσο και νότια όπου απλώνεται ο κάμπος του το περίφημο «Αργόν Πεδίον» των αρχαίων Μαντινέων σύμφωνα με τον περιηγητή Παυσανία.

Ο κάμπος αυτός, το «Αργόν Πεδίον» όπως και παλαιότερα έτσι και στις μέρες μας πολλές φορές μένει ακαλλιέργητος για κάποιους μήνες αφού κατακλύζεται από τα νερά που στραγγίζουν, μέσω πηγών και χειμάρρων, από τα γύρω βουνά Αρτεμίσιο – Λύρκειο- Αρμενιά. Ένα μεγάλο μέρος δε του νερού που συγκεντρώνεται στον πλημμυρισμένο κάμπο εκβάλλεται στον Ανάβαλο Αργολίδας μέσω της Καταβόθρας της Νεστάνης. 

Όπως και στην υπόλοιπη Αρκαδία, κυρίως στις δεκαετίες του ΄50 και του ’60 ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού μετανάστευσε στο εξωτερικό (Αμερική, Καναδά, Αυστραλία) και εσωτερικό με αποτέλεσμα να εγκαταλειφθούν πολλά σπίτια και καλλιέργειες.

Σήμερα, με 180 περίπου κατοίκους, το Σάγκα εξακολουθεί να παραμένει ένα όμορφο Χωριό, πραγματικό στολίδι της ευρύτερης περιοχής της Μαντινείας, αφού τόσο οι φυσικές ομορφιές του όσο και η αυθεντικότητα και φιλοξενία των ανθρώπων του διατηρούνται μέσα στο χρόνο αναλλοίωτες.

Το Χωριό Σάγκα στη σημερινή του θέση πιθανολογείται ότι δημιουργήθηκε γύρω στο 1500 μ.Χ.

Σύμφωνα με κάποια παράδοση ιδρύθηκε από έναν Μπέη με το όνομα Σάγκας που εξουσίαζε την περιοχή, ο οποίος έφερε και εγκατέστησε, εκτός των ντόπιων, κατοίκους από τα γύρω χωριά της Αρκαδίας και Αργολίδας.


Όπως και να ‘χει η ιστορία, φαίνεται ότι εδώ στη σημερινή του θέση, φώλιασαν τα όνειρα των πρώτων οικιστών αναζητώντας έναν ανόθευτο τόπο μόνιμης κατοικίας με την ασφάλεια του απόρθητου, αφού οι επιδρομές των εχθρών στις γύρω περιοχές αλλά και γενικότερα στην Μαντινεία και Αρκαδία ήταν για αιώνες πολλές και ασταμάτητες. 

ΣΑΓΚΙΩΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Αμύγδαλα, καρύδια, σύκα, μέλι, τσάϊ, ρίγανη,

Ντομάτες, αγγούρια, πατάτες, φασόλια, κολοκύθια, μελιτζάνες, μπάμιες, πιπεριές, πεπόνια, καρπούζια, καλαμπόκι (αραποσίτι), λάχανα, κουνουπίδια, μπρόκολα, κρεμμύδια, σκόρδα, χόρτα ήμερα και άγρια όπως τα περίφημα μυρώνια.

Γαλακτοκομικά, όπως φέτα, μυζήθρα, κεφαλογραβιέρα κλπ.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΣΤΑΣΕΩΣ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΕΩΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

(Από της εφαρμογής του Νόμου ΔΝΖ΄ του έτους 1912 και εφεξής)

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΡΧΙΚΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΩΣ: Κοινότης Σάγκας, Β.Δ. 18-8-1912, ΦΕΚ. Α 252/1912

Προήλθεν εκ του Δήμου Μαντινείας.

ΕΔΡΑ: Σάγκας, ο

ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΙ ΑΡΧΙΚΩΣ ΑΠΑΡΤΙΣΑΝΤΕΣ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ:

Σάγκα

ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝΤΕΣ ΝΥΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ:

Σάγκας, ο

ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΕΙΣ: ----------

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΓΡΑΦΕΣ

1851: 400 κάτοικοι
1861: 586 κάτοικοι
1896: 821 κάτοικοι
1907: 654 κάτοικοι
1920: 536 κάτοικοι

1928: 569 κάτοικοι

1940: 638 κάτοικοι

1951: 576 κάτοικοι
1961: 448 κάτοικοι
1971: 294 κάτοικοι
1981: 252 κάτοικοι
1991: 285 κάτοικοι
2001: 230 κάτοικοι

 

 
 
Copyright © 2006 - SAGA VILLAGE