Κεντρική arrow Ειδήσεις arrow Ποινικές Κυρώσεις για Περιβαλλοντικά Αδικήματα
Επιλογη Γλωσσας
Επιλογες
Κεντρική
Ειδήσεις
Ξενάγηση
Διαδρομές
Πολιτισμός
Σύνδεσμοι
Αναζήτηση
Επικοινωνία

 

 
Ποινικές Κυρώσεις για Περιβαλλοντικά Αδικήματα Εκτύπωση E-mail

Κατάλογο "περιβαλλοντικών αδικημάτων" για τα οποία θα επιβάλλονται ποινικές κυρώσεις περιλαμβάνει  οδηγία που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 21-5-08.

Η σχετική οδηγία, η οποία θα εγκριθεί από το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Eνωσης τις προσεχείς εβδομάδες, προβλέπει ότι όλα τα κράτη – μέλη θα μεταχειρίζονται ως ποινικά αδικήματα μια σειρά πράξεων που προκαλούν ζημιά στο περιβάλλον και γίνονται με δόλο ή οφείλονται σε σοβαρή αμέλεια. Το έδαφος και τα ύδατα, η απόρριψη αποβλήτων, η θανάτωση και καταστροφή ειδών της άγριας πανίδας και χλωρίδας, η φθορά ενός οικοτόπου και η διάθεση προϊόντων που οδηγούν στην καταστροφή του περιβάλλοντος περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στη λίστα των ποινικών αδικημάτων.
Η χώρα μας θα πρέπει να ενσωματώσει στην εθνική της νομοθεσία την οδηγία, ενώ εναπόκειται σε κάθε κράτος – μέλος να προσδιορίσει το ύψος της ποινής που θα επισύρει κάθε περιβαλλοντικό αδίκημα το οποίο θα μπορούσε να βλάψει σοβαρά τους ανθρώπους, τον αέρα, το έδαφος, τα ύδατα, τα φυτά και τα ζώα.

Αν ήξερε η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση τι σημαίνει η οδηγία για τη θέσπιση εγκλημάτων κατά του περιβάλλοντος για την Ελλάδα, ενδεχομένως και να την εξαιρούσε.

Γιατί εδώ είναι ο τόπος όπου ανθεί το έγκλημα κατά του περιβάλλοντος, της ιστορίας, του πολιτισμού.

Γιατί εδώ δεν εγκληματούν μόνο οι πολίτες. Ηθικός αλλά και φυσικός αυτουργός συχνά είναι το κράτος και οι μηχανισμοί του. Επαρκής νομοθεσία και σήμερα υπάρχει. Ποιος όμως θα την εφαρμόσει και ενάντια σε ποιόν θα στραφεί;

Οι μεν αυθαιρετούντες πολίτες είναι σχεδόν δεδομένο πως έχουν κάλυψη, σε αντίθεση με τους νομοταγείς, ενώ ο κρατικός μηχανισμός ή ακόμη και η Τοπική Αυτοδιοίκηση  διαθέτει το…άλλοθι του κοινού καλού. Δηλαδή, άντε βρες άκρη…..

Εκτός και …. τα πράγματα αρχίσουν να παίρνουν άλλη τροπή μετά τη δέσμευση που  ανάλαβε στις 21-5-08 ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Σανιδάς, ενώπιον της διεπιστημονικής επιτροπής (δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί, γεωλόγοι) που τον επισκέφθηκε, με αίτημα να ληφθούν άμεσα μέτρα για τις αυθαιρεσίες και τις παραβιάσεις των νόμων κατά του περιβάλλοντος. Ο κ. Σανιδάς δεσμεύτηκε να ζητήσει την εντατικοποίηση των ελέγχων για την προστασία των καμένων δασικών εκτάσεων και των αιγιαλών αλλά και την αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας όταν διαπράττονται εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος.

Μακάρι να γίνει κάτι…….

 
< Προηγ.   Επόμ. >
 
Copyright © 2006 - SAGA VILLAGE